Niedziela, 21.04.2019
Imieniny: Jarosława, Konrada i Selmy

Wiosenne surówki.

Nareszcie przyszła do nas wiosna z całym bogactwem smacznych i zdrowych warzyw. Warto z nich korzystać na każdy możliwy sposób. Kolorowe surówki i sałatki są świetnym pomysłem jako dodatek do obiadu, ale także pyszną przekąską do szkoły i pracy. Oto kilka przepisów, które na pewno posmakują każdemu. Smacznie, zdrowo i kolorowo.
28.03.2019

Nareszcie przyszła do nas wiosna z całym bogactwem smacznych i zdrowych warzyw. Warto z nich korzystać na każdy możliwy sposób. Kolorowe surówki i sałatki są świetnym pomysłem jako dodatek do obiadu, ale także pyszną przekąską do szkoły i pracy. Oto kilka przepisów, które na pewno posmakują każdemu. Smacznie, zdrowo i kolorowo.




Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty

  • 1 mała marchew

  • biała część z małego pora

  • 1/4 twardego słodkiego jabłka

  • garść posiekanego świeżego koperku

  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta cukru

  • sól i świeżo mielony pieprz

    Wykonanie:                                                                                                                                                                                                                                             Kapustę płuczemy delikatnie w zależności od tego jaka jest kwaśna. Odsączamy z wody i kroimy drobniej. Dodajemy startą na tarce marchewkę i jabłko. Por kroję w półplasterki i następnie siekam drobno. Dodaje do surówki. Doprawiam solą i pieprzem, cukrem, a także olejem i świeżym koperkiem. Na końcu surówkę mieszam ręką i zagniatam całość delikatnie, aby warzywa zmiękły.

    Surówka z młodej kapusty

    Składniki:
    - główka młodej kapusty
    - 2 mniejsze kolorowe papryki
    - 6-8 rzodkiewek
    - pół pęczka koperku
    - sól, biały pieprz, zioła toskańskie,
    - oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    Kapustę szatkuję, lekko solę, mieszam, delikatnie ugniatając rękoma aby zmiękła. Papryki kroję w cieniutkie słupki, rzodkiewkę w pół plasterki, koperek siekam, dodaję do kapusty. Sałatkę doprawiam pieprzem i ziołami. Przed samym podaniem polewam oliwą z oliwek i delikatnie mieszam.
    Smacznego :)

Źródło:Internet